0

aşurenin yapılış şekli şu şekildedir, aşure yaparken buğdayı bir gün önceden ıslatırız burada dikkat etmemiz gereken en önemli unsur buğdayın aşurelik buğday olması gerekmektedir. fasulye ve nohut gibi aşureye konulacak bakliyatlar da bir gün öncesinden ıslatılır. ertesi gün buğday kaynatılmaya başlanır iyice piştikten sonra haşlanmış nohut ve haşlanmış fasulye eklenerek karıştırılmaya ve kaynatılmaya devam eder. bunlar iyice piştikten sonra yeterli miktar da şeker ilave edilir. aşureyi beyazlatmak için biraz süt ilave ediliriz. daha sonra kaplara paylaştırılır aşure. daha sonra kaplara paylaştırılan bu aşurenin üzerine nar taneleri kavrulmuş susam, badem, ceviz gibi kuru yemişler eklenerek süslemesi yapılır. kimileri aşurenin içinde 40 çeşit yiyecek bulunması gerektiğini söylerler bunun için bulabildikleri her şeyi aşurenin içine dahil ederler.

1

aşağı yukarı 10 kişilik bir aşure yapmak için bir su bardağı kadar buğday,yarım su bardağı kuru fasulye ve nohut ,2 su bardağı şeker ,10 su bardağı su, kuru kayısı, kuru incir ,kuru üzüm,badem ceviz ,fıstık ve nişasta gereklidir.
öncelikle kuru baklagilleri yani kuru fasulye buğday ve nohutu bir gece önceden ıslatıyoruz ertesi gün ise buğdayı suyu ile birlikte geniş bir tencereye alarak üzerine suyunu ekleyip yumuşayıncaya kadar düzenli olarak karıştırarak pişiriyoruz. buğdaylar haşlanırken,nohut ve kuru fasulye ile ayrı tencerelerde haşlıyoruz.
kuru baklagiller haşlanırken kuru incir ve kuru kayısıyı küp küp doğruyoruz ve ılık su içerisine atarak yumuşatıyoruz. bademleri bir kaç dakika kaynattıktan sonra kabuklarını soyuyoruz. haşlanmış olan buğdayın içerisine nohut ve kuru fasulyeyi şekeri ayrıca doğramış olduğumuz kuru kayısı ,kuru incir,badem ve kuru üzümleri ekleyerek pişiriyoruz. eğer aşırı fazla yoğunlaşmakta ılık suda nişastayı incelterek aşurenin içerisine katıyoruz ve 10-15 dakika kadar daha kaynatıp yoğunlaşmasını sağlıyoruz. piştikten sonra kaselere pay ederek su olmalarını bekliyoruz ve sordukları zaman üzerlerini nar taneleri ve antep fıstığı tozu , tarçın ya da ceviz parçacıkları ile süsleyerek servis edebiliriz.

0

yani ben kenfim aşure yapmayı bilmem. benim anneannem bir günden önce buğdayı ıslatır ertesi günü sabah kalktığında buğdayı pişirir ,içine badem,fındık,yemiş ,kayısı,şeker, yani aklına geleceğin her şeyi koyuyor benim şu an malesef aklımda değil ne koyduğu yani sonra dışarda ateş yakarak üstüne koyar pişirir aşureyi bir güzel ama benim anneannek büyük kazanda yaptığı için dışarda ateş yakıyor. çünkü dağıtıyoruz ya ondan ama gerçekten rengi flanda tadında çok güzel olur keşke bende yapabilsem ama maalesef yapamıyorum.

0

aşure muharrem ayında yapılır ve içine 40 çeşit ürün konulur, kaynatılır