0

malzemeler
1 kilo küçük boy patlıcan
5 su bardağı şeker
6 su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu
yarım kadar tarçın
2 adet karanfil
300 gram kireç
3 litre su
yapılışı ;
ilk olarak kireç yapını hazırlamalısınız. sönmemiş olan kireci kam büyük bir kavanozun içine koyarak üzerine su ekleyin. kavanozun üzerini yarı açık bırakın ve bekletin. patlıcanları soyarak tamamen doğramadan kullanın. kirecin üzerine koymuş olduğunuz suyu alın ve patlıcanları bunun içine koyun. yani ikisini aynı tencereye koyun. kireç suyunun içerisinde ki patlıcanları yaklaşık 15.16 saat bekletin ve böylece patlıcanlar istediğiniz sertliğe ulaşsın. daha sonra patlıcanları yıkayın ve kireç suyundan çıkarın. ardından tekrar suya koyun ve bu suda da 1 saat kadar bekletin . bu arada tencereye su ve şekeri alarak kaynatmaya başatın. 5.10 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın ve ılımaya başlamasını bekleyin. patlıcanları tekrar sudan çıkarın ve ılımaya başlayan şurubun içerisine koyun. tekrar ocağa alın ve kaynamaya başlaması için bekleyin. 2.3 saat kadar pişirmeniz gerekiyor. piştikten sonra ocağın altını açın ve şerbetin kıvam almasını sağlayın . daha sonra tarçın ve karanfil ekleyerek hafifçe karıştırın. kıvamını almaya başladıktan sonra limon suyunu içine dökün ve biraz daha karıştırın.

1

patlıcan reçeli yapmak için seçeceğimiz patlıcanları minik minik reçel yapmaya uygun patlıcanların olması gerekli. yarım kilo kadar patlıcana 4 bardak şeker 4 bardak su 1 kaşık limon tuzu ve yarım tatlı kaşığı şap gerekiyor.
reçeli yapmadan önce patlıcanları güzelce soyuyoruz kesinlikle en ufak bir siyah kabuğunu dahi kalmaması gerekli çünkü kalırsa reçelimizin rengini bozar. patlıcan larımızın acı suyunu çıkması için birkaç saat su içerisinde bekletiyoruz ve ardından patlıcanlarımızı genişçe bir tencerenin içine alarak içerisine bir kaşık limon tuzu atarak kaynatmaya başlıyoruz.kaynamaya başlayan patlıcanların üzerine yarım tatlı kaşığı kadar şapta attıktan sonra 15 dakika kadar daha kaynatarak çıkartıyoruz.kaynatma işlemi yaparken patlıcanların da ağlamasına dikkat edin çünkü şekerli su ile birleştikten sonra da kaynayıp yumuşayacak.sudan çıkardığımız patlıcanları soğuk su ile yıkayarak içine işleyen suyu iyice sıkıyorsun sonrasındaysa kuru bir bez yardımı ile güzelce kurutmanız gerek. patlıcanları iyice kuruduktan sonra 4 bardak şeker ve 4 bardak su ile güzel bir şerbet hazırlıyoruz hazırlamış olduğumuz şerbet kaynamaya başladıktan sonra patlıcanları içine atıp yoğunlaşıp güzel bir kıvam alana kadar iyice kaynatıyoruz. patlıcanlar kaynayıp kıvam aldıktan sonra ocaktan almadan önce birkaç damla limon sıkıp birkaç dakika daha kaynatmaya devam ediyoruz. sıkmış olduğumuz bu limon patlıcan reçelimizin şekerlenmesini engelleyecektir.yapılması çok zahmetli bir reçel olduğu için bütün gününüzü bu reçeli ayırmamız gerekiyor.

0

yapacağınız miktarda patlıcanın kabuğunu soyun. minik küpler halinde doğrayın.

sonra derin bir tencereye dogradiklarimizi alıyoruz içine yarim su bardağı su döküp kaynatıyoruz. daha sonra suyunu süzüp tekrar su koyup kaynatıyoruz bu işlem 3 defa tekrarlanıyor.

diğer bir yandan bir tencereye 1 su bardağı toz şeker ve 1/2 su bardağı su koyun.
karıştırarak 10 dakika kaynatın. kaynayan şerbetin içine 2 damla limon suyu, 5 dış karanfil ve suyu süzülmüş patlıcanları ekleyin. patlıcan recelini kısık ateşte 25 30 dakika kaynatın.

kıvamını anlamak için biraz tabağa koyun ve buzdolabında 3 dakika kadar bekletin. çıkardığınızda koyu bir kıvam var ise reçel oldu demektir.

sulu kalmışsa biraz daha kaynamaya ihtiyacı var demektir.

kıvamı reçel gibi olduysa ocaktan alın. unutmayalım ki, soğudukça reçel koyulasacaktir.

sıcak olarak cam.şişenin içine koyalım reçeli. şişenin kapağını sıkıca kapatalım uzun zaman saklamayacaksaniz bu işlemi yapmanıza gerek yok. afiyet olsun

0

hiç patlıcan reçeli yapmadim yapan arkadaşlar tarif verirse denerim evde.