0

nasıl yapıldığını hiç bilmem ama annem bir kere yapmıştı ben yapıldıktan sonra bunun içinde ne var dediğimde patlican demişti ve sevdim, millet et var diyerek götürmüştü mide ye.

0

kıymalı ya da kıymasız olarak yapılabiliyor. ben patlıcana kıymayı çok yakıştırdığım için 100 gr. kadar kıyma koymayı tercih edeiyorumm.

malzemeler:
5 adet patlıcan
100 gr. kıyma
2 adet soğan
2 diş sarımsak
bir adet kırmızı biber
bir yemek kaşığı biber salçası
yarım yemek kaşığı domates salçası
sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
üç adet yufka

sos malzemeleri:
bir çay bardağı yoğurt
bir çay bardağı sıvı yağ
bir yumurta
yarım şişe soda

yapılışı:
her şeyden önce patlıcanlar alacalı soyulur. küçük küçük doğranır ve tuzlu suda bir saat kadar bekletliri. bu patlıcanların acılığının alınması için yapılan bir işlemdir. arkasından patlıcanlar güzelce yıkanır ve süzgece alınarak suyunun süzülmesi sağlanır.

sıvıyağ tencereye alınır. ince doğranmış soğanlar kızgın yağa alınır. biraz pembeleşince kıyma eklenir. karıştırarak kavrulur. ardından salçalar, sarımsak ve doğranmış kırmızı biber eklenir. salçanın kokusu gidecek kadar kavrulduktan sonra patlıcanlar da eklenir. ardindan bir çay bardaği kadar su eklenir. ve kisik ateşte pişmeye birakilir. (istenirse su ve domates salçası yerine domates konservesi de konabilir. ) pişmeye yakın tuz ve karabiber eklenir.

sos malzemeleri karıştırılarak sos hazırlanır. yufkalar sekiz parçaya bölünür. her parçaya ıslatacak kadar sos sürülür. geniş kenara iç malzemesi konur ve katlanarak sigara böreği gibi sarılır. üzerine kalan sos sürülür. isteğe göre susam ve çörek otu da ekilip yağlı kağıt konulmuş fırın tepsisine dizilir. 200 santigrat derecede üstü kızarana kadar pişirilir.

çok lezzetli bir börektir, afiyet olsun.