0

normalde çiğ börek hamuru su ve tuz ile yapılır ancak ben bu şekilde yapmıyorum yoğurt yumurta un kabartma tozu ve tuz kullanıyorum çiğ börek hamurunda çok ince açıp içerisine de kıyma soğan ve su karışımından koyuyorum ve bol yağda kızgın yağda güzelce kızartıyorum bence benim çiğ böreklerim daha lezzetli :)

0

pazar kahvaltısında ayda bazen iki ayda bir yaptığım suyunu akıta akıta yediğimiz harika bir börektir.ege bölgesinde daha çok bilinir.adından da anlaşılacağı gibi iç harcına çiğ kıyma , çiğ domates, çiğ soğan, çiğ maydanoz ve çiğ tuz :) katılarak karıştırılır.hele hamuru ondan bir o kadar daha kolaydır.un , tuz , su.yoğurulur küçük bezeler haline getirilir ve küçük yuvarlaklar halinde açılarak yarısına iç harcı konulur , kapatılır ve işin en zor kısmı olan yağda kızartılır

0

çiğ börek :önce un elenir içine tuz, bir yumurta,ile su azar azar eklenerek hamuru tutulur içine biraz sıvı yağ ekleyerek toplanması sağlanır.hamur biraz dinlenmek için üzerine nemli bir bezle örterek bir tarafa bırakırız .iç harcı,kıyma ,bir adet soğan bir iki adet domates küp küp doğranmış olacak, yeşil biber bir tane tuz , karabiber ve pul biber ekleyip karıştırın .hamurdan bezeler koparıp elinizde yuvarlayın ve oklava ile açıp büyükçe içine sıvı yağ ile yalayıp, rulo yapıp küçük küçük kesin. bunları küçük pasta tabağı kadar açıp içine kıymalı harç koyup kapatırız yarım ay şeklinde , kapatmak gerekir açilir yoksa bu işlemi hamur ve iç bitene kadar devam ederiz.daha sonra kızgın yağda on ve arkası pembeleşinceye kadar pişirin ama fazla kızartma dan yağdan alıp bir havlu kağıt serilmiş servis tabağına çıkarırız .yanında ayran çok güzel gider.

1

benim anneannemden öğrenmiş oldum çiğ börek tarifi şu şekildedir. öncelikle geniş bir yoğurma kabının içerisine göz kararı bir şekilde elenmiş un ilave ediyoruz, ardından unun ortasını minik bir havuz şeklinde açarak ortasına 1 adet yumurta kırıyoruz onun etrafına göz kararı tuz serpiyoruz ve yumurtayı hafifçe elimizle dağıttıktan sonra içerisine ılık su dökerek yavaş yavaş bunları kenarlardan ala ala yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam ediyoruz. hamuru yumuşakça bir kıvama ulaştırdıktan sonra üzerine nemli bez ederek yarım saat kadar dinlendiriyoruz. bu aşamada da 250 gram kadar kıymanın içerisine çok ince bir şekilde doğranmış kuru soğan, çok küçük küpler halinde doğranmış kabukları soyularak domates, incecik doğranmış yeşil sivri biber ve incecik kıyılmış maydanozları ilave ederek kıymayı elimizle karıştırıyoruz. sonrasında kıymalı harcı içerisine tuz karabiber pul biber gibi baharatları ilave ederek kıymanın baharatlarla özdeşleşmesini sağlamak için elimizde yeniden güzelce harmanlıyoruz.kıyma harcı hazır olduktan sonra kenarda bekletmiş olduğunuz hamuru şu genişçe açabileceğimiz büyüklükte bezelere ayırıyoruz.
ayırmış olduğumuz bu bezeleri ince bir yufka haline gelecek şekilde açıyoruz sonrasında ise üzerine sıvı yağ dökerek her yerine güzelce yaydırıyoruz. bu işlemde bittikten sonra katmerleme yapmak için yufkayı bir ucundan diğer tarafına kadar incecik rulo halinde sarıyoruz. rulo haline getirdikten sonra bıçak yardımıyla iki üç parmak eninde dilimleri ayırıyoruz ve minik minik bezeler haline getiriyoruz. kalan diğer büyük bezeleri de aynı işlemi uygulayıp katmerlenmiş küçük bezeler elde ettikten sonra küçük bezeleri teker teker olarak minik bir servis tabağı büyüklüğünde açıyoruz ve içerisine önceden hazırlamış olduğumuz kıymalı harçtan koyarak yarım ay şeklinde kapatıyoruz. kapattıktan sonra kenarlarına metal bir çay tabağı altı ile yuvarlak şekilde kesebilirsiniz. kalan bütün küçük bezeleri aynı işlemi uyguladıktan sonra derin ve geniş bir tavada kızdırmış olduğumuz yağın içerisine hazırlamış olduğunuz çiğ börekleri atarak kızartıyoruz. kızartma işleminde kesinlikle çok dikkatli olmalıyız ve her iki tarafını da eşit bir şekilde kızarmasına dikkat etmeliyiz . kontrollü bir şekilde kızartma sağlamalıyız ki çiğ böreklerimiz fazlaca kızararak kurumasın ve yağ çekmesin. böreklerin hepsini kızarttıktan sonra bir servis tabağına içerisine alarak servise hazır hale getirebiliriz. yanına bol köpüklü bir ayran yaparak akşam yemeğinde sadece çiğ börek yiyerek karnınızı güzelce doyurabilirsiniz.
bura da önemli olan püf noktalar , hamuru muhakkak katmerlemektir. böyle yapınca kızartınca hamur hem daha yumuşak hemde bir kaç kata ayrılmış olarak daha güzel oluyor. ayrıca iç harç biraz sulu olmalı ki yerken ağzınıza harcın suyu aksın ve lezzet versin. son olarakta her tarafını eşit kızartmak ve kontrollü pişirmek önemli bir konudur.

2

su, un ve tuz ile bir hamur yapılır. bir de ben çok az ay çiçek yağı katarım hamurun içine bir yemek kaşığı kadar. unu elemek şarttır, suyun musluk suyu olmaması ve ılık olması gerekir. hamur yoğurduktan sonra en az bir 15 dakika bekletmek gerekir.
benim çi böreğim meşhurdur. çok iyi yaptığımı çevremdeki herkes söyler bana takılarak hatırlatıp isterler, bende onlara keyfim ne zaman isterse o zaman yaparım derim. :)