0

malzemeler .kuru dolmalık patlıcan kıyma ,soğan, pirinç ,biber salçası ,domates salçası,sarımsak,maydanoz,kara biber,pul biber ,tuz .yapılışı.ilk önce patlıcanlar sıcak suda haşlanır.soğanlar incei,ince doğranır.pirinçler yıkanır süzülür içerisine doğradığımız soğan ,sarımsak,biber salçası ,domates salçası ,sıvı yağ,kuru bana,maydonoz,tuz,kara biber,pul biber konulup iyice karıştırılır sonra patlıcanların içine doldurulur.tencereye sıralanır üzerine salçalı su konularak 1 saat kısık ateşte pişirilir .piştikden sonra servis tabağına alınır .isteyen sarımsaklı yoğurt da koyabilir afiyet olsun .

0

patlıcan dolması için öncelikle patlıcanların oyulması gerekir. patlıcanın içine konulacak harçta; domates, soğan, maydanoz, domates salçası, pirinç, zeytinyağı, tereyağı, nar ekşisi, tuz ,karabiber, sarımsak kullanılır.malzemeler güzelce karıştırıldıktan sonra patlıcanın içine doldurulur . patlıcanın ağzı asma yaprağı ile güzelce kapatılır .tencereye yatırılarak yerleştirilir. tencerenin üzerine patlıcanınların üstünü kaplayacak kadar su eklenir . orta ateşte pişirilir.pişince servis edilir , soğuması beklenir aksi halde çok sıcak olabilir . afiyet olsun.

0

taze ve kuru patlıcan dolması diye iki şekilde yapılır. iç malzemeler: soğan tereyağı ile kavrulur. doğranan soğanlar içine bırakılır, biraz salçada konur iyice kavrulunca biraz bulgur, biraz pirinç güzelce yıkanıp içine konur, karıştırılıp karabiber, nane, kırmızı biber, tuz da konur, isteğe göre kıyma ve maydanoz da konabiliyor tabi ki. iç harcı hazırlanınca patlıcanlar ikiye bölünüp içleri bir güzel oyulur. içerisine harçtan koyup ağzı domates veya salamura yaprak ile kapatılabilir. tencereye yan yerine dik koymak daha iyi. böylece bir tabak üstüne koymaya gerek kalmıyor. hafif bir salçalı su yapılır. zeytinyağı veya sıvıyağ gezdirilip kısık ateşte pişirilir. eğer kuru patlıcan dolması yapılacaksa patlıcanları iyice yıkayıp hafif haşlayıp soğuk su ile şoklayarak içini harçla doldurabilirsiniz. kuru patlıcan dolmasında dik olarak tencereye yerleştirmek biraz zor olduğu için yan yana ağızları birbirine geçirilerek hafif salçalı su ve yağ gezdirilip üzerine tabak konup kısık ateşte pişirilir. kuru patlıcan dolması çabuk dibini tutabilir. bu yüzden en altına birkaç tane yaprak, veya parçalanmış patlıcandan konabilir. maydanoz sapı boşa gitmesin diye tencere altına o da serilebilir. yemeğe verdiği aroma. kuru patlıcan dolmasında bir diğer önemli olanda patlıcanlar harç girmeden haşlanırken fazla haşlanmaması gerekir. yoksa hamur gibi olur.