1

son zamanlar da bu tatlı oldukça revaçta , herkes öğrendi ve yapmaya başladı. çok zor bir yapılışı yok ve oldukça lezzetli bir tatlıdır. kıbrıs tatlısının yapmak için gerekli olan malzemeler şunlardır,
üç adet yumurta
bir su bardağı toz şeker
bir bir su bardağı sıvı yağ
bir buçuk su bardağı galeta unu
bir su bardağı dövülmüş ceviz
bir su bardağı hindistan cevizi ve 1paket kabartma tozu

kreması için:
bir litre süt
bir su bardağı mısır nişastası
bir paket krem şanti
iki buçuk yemek kaşığı şeker
kıbrıs tatlısının şerbetini hazırlamak için de 2 su bardağı şekerin içerisine 2 buçuk su bardağı su ilave ediyoruz ve kaynadıktan sonra içerisine birkaç damla limon suyu sıkarak biraz daha kaynatıp ocaktan alıyoruz. tatlı yapımına öncelikle şerbeti ne yaparak başlamalıyız ki burada önemli olan püf noktası şerbetin çok soğuk tatlının da fırından çıkar çıkmaz yani aşırı derecede sıcak olması önemlidir. yani tatlıyı fırından çıkartır çıkartmaz sormuş olduğunuz şerbeti direkt olarak üzerine dökmemiz gerekiyor.
şerbeti hazırladıktan sonra yumurta ve toz şekeri genişçe bir kabın içerisinde mikser yardımı ile çırpıyoruz. ardından içerisine sıvı yağ ,galeta unu ,hindistan cevizi ,dövülmüş ceviz ve kabartma tozunu da ilave ederek çırpmaya devam ediyoruz . bütün malzemeleri karıştırdıktan sonra homojen bir kıvam elde ediyoruz ve kek karışımını önceden yağlamış olduğunuz borcam ya da bir fırın tepsisinin içerisine döküyoruz. karışımı tepsiye aldıktan sonra önceden ısıtmış olduğunuz 160 derecelik fırında her yere güzelce kızarana kadar pişiriyoruz.
kekimiz pişerken derin bir tencerenin içerisine nişasta şeker ve sütü alarak kaynatıyoruz. muhallebi kıvamına gelip yoğunlaştıktan sonra ocaktan alıyoruz. burada da önemli olan püf noktası kesinlikle kaynama noktasına gelene kadar sürekli olarak karıştırmaktır bu sayede muhallebi kesinlikle topaklaşmayacaktır. muhallebiyi ocaktan sonra hemen sonra içerisine krem şantiye ilave ederek mikser yardımıyla yüksek devirde birkaç dakika çırpıyoruz. toz krem şanti muhallebi ile iyice karıştıktan sonra soğumaya bırakıyoruz.
fırında pişmekte olan tek hamurunu kürdan testi yaparak hemen fırından çıkartıyoruz ve üzerine soğumuş olan şerbeti hemen döküyoruz. sonrasında ise kekin şerbeti iyice çekmesi için bir kenara bırakıyoruz. kek ve krema iyice soğumalı bu aşamada. kek tam soğumadan üzerine krema sürmeye kalkarsanız krema yoğun bir şekilde durmayacak ve bir süre sonra akışkan bir kıvam alacaktır. bu da ortaya hiç hoş bir görüntü çıkarmıyor. üçüncü püf noktası da budur. kek ve krema soğuduktan sonra üzerine her yerine gelecek şekilde kremayı sürüyoruz ve en azından bir gece buzdolabında dinlendiriyoruz. eğer vaktiniz yoksa buzdolabına daha soğuk bir konuma getirerek dört ,beş saat kadar buzdolabında bekleterek de servis edebilirsiniz. servis etmeden önce üzerini dilediğiniz şekilde süsleyerek servise hazır hale getirebilirsiniz.

0

aslında kek üzerine muhallebi diyebileceğim bir tatlı ama… şöyle bir durum var. normal un yerine galeta unu kullanılıyor. evet var tabi. olmaz mı püf noktası. her yemekte olduğu gibi kıbrıs tatlısının da püf noktası var. bu tatlıda önce şerbet hazırlanmalı. çünkü kekin üzerine şerbet soğuk dökülecek. daha sonra malum kekini yaparken, kek malzemelerinin oda sıcaklığında olması lazım. yoksa keki iyi kabarmaz, güzel olmaz. şeker ve yumurtayı köpük köpük olana kadar çırpacaksınız. ve farkettiyseniz normal un yerine galeta unu kullanılıyor… bu sebepten dolayı kek harcı biraz daha katı olması gerekiyor normal kek harcından. muhallebinin de topak topak olmaması için güzelce çırpın :) :) ve tatlınızın tam lezzetinde olması için buzdolabında bir süre bekletin. bu arada süsleme filan yapacaksanız toz antep fıstığı, kırık fındık (dövülmüş) veya çikolata parçaları ya da eritilmiş çikolata ile süsleyebilirsiniz kıbrıs tatlısını.