0

orta doğu mutfağının yerel lezzetlerinden birisi olan falafel, sofralarınızın vazgeçilmez lezzeti arasında yer alacak muhteşem bir tarif. sebze sevenlerin bayılacağı, sevmeyenlerin ise çok beğeneceği olan falafel adını nohut, taze yeşillikler ve kuru baharatlardan alıyor. çıtır çıtır kaplaması ve iç harcıyla da damaklarda iz bırakacak olan falafelin tarifini detaylarda görebilirsiniz.
lübnan mutfağının en leziz ve pratik tarifleri arasında yer alan falafel, hem doyurucu hemde tadı itibariyle çocuklarınızın severek tüketeceği bir yemek olabilir. özellikle sebze sevmeyen çocuklara tercih etmesi gereken annelerin akşam yemeklerinin yanında hafif bir salata ile diyet yapanlar rahatlıkla tüketebilir. vejetaryenlerin hatta veganların afiyetler tüketebileceği bir lezzet olan falafeli sizlerle paylaşıyoruz. malzemelerine gelecek olursak çok basit bir şekilde hazırlanan falafelin malzemeleri şu şekildedir.
1. bir kilogram haşlanmış nohut
2.6 diş ince doğranmış sarımsak
3. yarım demet maydanoz
4. 1,5 yemek kaşığı kimyon tuzu
5. 1 yemek kaşığı kişniş
6. 2 yemek kaşığı toz kırmızı biber
7. 3 yemek kaşığı tahin
8. 2 adet yumurta
9. tuz karabiber
hazırlanışı:
haşlanmış nohutları robottan güzelce geçirin. daha sonra kalan malzemeleri içerisine ekleyerek harmanlayın. iyice harmanlandıktan sonra kaşıkla elinize alarak yuvarlayın. hazırlanan topları 5 dakika dolapta bekletin. ardından kızgın yağın içerisinde çıtır çıtır olana kadar kızartın. afiyet olsun.
püf noktoları:
kızaran falafelleri dondurucuda 6 ay kadar saklayabilir, tüketmek istediğimizde mikrodalga veya fırında ısıtarak tüketebilirsiniz

0

falafelin püf noktası nohutların bir gece önceden ıslatılmasıdır. falafeli yerken nohut tadı almak için nohutları iri taneli olarak bırakın. falafel köftesi et yemeyenler için köfte yeme fırsatıdır. nohutları haşlamayın sadece suda bekletin. mutfak robotundan kesinlikle geçirmeyin bunlar püf noktalarıdır.

0

bir tür köfte olan falafel ortadoğu kökenli ve özellikle hayret verici şekilde köftedir ama içinde et yoktur. falafel yapmak için içine bir su bardağı nohut, bir adet soğan, bir demet maydanoz, iki diş sarımsak, bir yemek kaşığı kimyon, iki tatlı kaşığı karabiber, üç diş sarımsak, üç yemek kaşığı tuz, üç kaşık un ile yapılır. kullanılacak salata için malzemeler yüz gram roka. ufak domates yani çeri domates, sekiz tane yarım bağ kuzu kulağı, üç adet turp, iki bağ tere, bir adet marul, bir tatlı kaşığı zeytinyağı, azıcık tuz ve karabiber. sos için ise iki kase süzme yoğurt, iki çorba kaşığı tahin, bir adet limon ya da daha fazla limon bunlar yeterli olacaktır. şimdi köfteyi yapmak için soğan ve sarımsağı doğruyoruz, maydanozun yaprak kısımlarını ayıklıyoruz. tüm malzemeyi rondodan geçiriyoruz. püre haline gelmiyecek. birazcık pütürlü olacak. daha sonra un ekliyoruz. elimizde küçük toplar haline getiriyoruz. bunları yağda kızartıyoruz. yağ topların yarı seviyesinden az olacak. salata malzemesini zevkinize göre sunarken kullanacağınız şekilde sosumuzu döküyoruz. daha sonra tabaklara koyuyoruz. servis yapıyoruz.

0

lübnan köftesi (falafel) tarifi için malzemeler
2 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet orta boy kuru soğan
2-3 diş sarımsak
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı karbonat
yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kişniş
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
sıvı yağ
lübnan köftesi (falafel) tarifi yapılışı
haşlanmış nohut, kuru soğan, sarımsak ve sapları ayıklayıp yıkanmış maydanoz rondodan geçirilir ve yoğurma kabına alınır.
üzerine 1 adet yumurta kırılır ve un, karbonat, kimyon, kişniş, karabiber ve tuz ilave edilerek iyice yoğurulur.
1 saat kadar buzdolabında bekletildikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır.
derin bir tavada bol kızgın sıvı yağ ile kızartılır. afiyet olsun.
not: lavaş ekmeğin arasında yeşillik ve turşu ile servis edilmesi tavsiye edilir

0

1 su bardaģı haşlanmış nahut
yarim su bardagi köftelik burger
1 adwt soğan
sarimsak
maydanoz
kişkiş
yumurta
limon vb

0

1 su bardağı haşlanmış nohut
yarım su bardağı köftelik bulgur
1 adet soğan
3 diş sarımsak
yarım demet maydonoz
1 tatlı kaşığı kişniş
1 adet büyük boy yumurta
2 tatlı kaşığı kimyon
bir kabın içine bulguru koyun ve devam ediyor

0

bulgur nohut ve baharatlarla yapılan bi yemektir yanlış hatırlamıyorsam lübnanlara ait bi yemekti

0

israil ve filistin kaynaklı bir yemektir..

0

lübnan köftesi olduğunu biliyorum ama bir erkek olarak nasıl yapıldığını ilk defa burda okudum daha önceden mahallede esnaflık yapan suriye'liler sayesinde tadına bakmıştım lezzet olarak güzel ama soğana alerjim olduğu için pek yiyemedim ama herkese tadına bakmasımı yada yapmasını tavsiye ederim

0

1 su bardağı haşlanmış nohut
yarım şu bardağı köftelik bulgur
1 adet beyaz soğan
3 diş sarımsak
yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kişniş
1 adet büyük boy yumurta
2 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kırmızı biber
1çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı susam
2 çorba kaşığı tahin
2-3 çorba kaşığı galeta unu
1 tatlı kaşığı tuz
yarın paket kabartma tozu

bir kabın içine bulguru koyun ve yarım su bardağı sıcak suyla ıslatıp 10 dakika bekleyin bir başka kabın için bulgur ve galeta unu hariç bütün malzemeleri koyun ve robottan geçirin hazırladığınız harcı bulgurun içine ilave ediniz daha sonra galeta ununu ilave ediniz 1 2 dakika yoğurdun buz dolabında en az 2 saat bekletin ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın bol kızgın yağda altın rengini alana kadar kızartın sarımsaklı yoğurtla sıcak bir şekilde servis yapın afiyet olsun....

0

falafel özel bir lübnan yemeğidir .
püf noktaları :hazırlanan falafel köftelerini yaptıktan sonra buzdolabına koyalım iyice bekledikten sonra iyice yağda kızartalım
yapılışı baya zahmetli ve zordur
1 su bardağı nohut
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı tahin
birtane soğan
kişniş
maydanoz
sarımsak
reyhan
susam
köri
tuz
malzemeleri bol olan bir yemek ama yedikce doyamiyorsunuz yemeğe helede sosu zeytinyağlı,limon soslu ile çırpılmış tahin ile servis edilmesi çok çok lezzetlilik katıyor
zaten dışı böyle notuhlu küçük küçük kofteciklere benzer
bazen undan dolayı yapış yapış oluyor yumuşak oluyor ama tam tuttura bilirseniz tadına doyum olmuyor çok lezzetli dediğim gibi lübnan mutfaindan gelmis olsa da çok çok lezzetli ve bizim mutfağa daha da uyum sağlamış oldu
malatya yöresine ait analı kızlı gibi kofteciklerden oluşuyor onunda sosunu tutturunca çok lezzetli oluyor bu yemekte te sosu tutturunca çok çok lezzetli oluyor ve doyum olmuyor bir püf noktası da nohutları bir gün öncesinden ıslatarak daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlayan biliriz
falafel çok lezzetli bir yemek herkesin kolayca güzel bir şekilde yapacağına inanıyorum

0

dağılmayan falafel yapmanın püf noktaları:
nohutlar cig olmali, ve en az bir gece boyunca suda islanmis olmali. islama suyunu iyice suzup nohutlari yikayip suzun. pismis veya konserve nohut kullanirsaniz falafelleriniz dagilir.
toz kisnis yerine taze kisnis de kullanabilirsiniz. aman dikkat, taze ksinisin tadi cok kendine ozgu, tadip sevdiginizden emin olduktan sonra ekleyin.
unu, sadece kofteleri bir arada tutacak kadar ekleyin. un yerine ince bulgur da koyabilirsiniz.
karisiminizi buzdolabinda dinlendirirseniz kofteleriniz daha az dagilir.
kofteleri kizgin yag icine atin, yag seviyesi koftenin en azindan yarisini kaplamali. az yag ile pisirirseniz falafelleriniz dagilir.
kizarirken koftelere fazla dokunmayin, alt taraf kizarinca ters yuz edip biraz daha pisirin.

0

bir kabın içine bulguru koyun ve yarım su bardağı sıcak su ile ıslatıp,10 dakika bekleyin.başka bir kabın içine bulgur ve galeta unu hariç tüm malzemeyi koyun ve robottan geçirin.hazırladığınız harcı bulgurun içine ilave edin. daha sonra galeta ununu ,lave edip 1-2 dakika yoğurun . buzdolabında yaklaşık 2 saat dinlendirin.
ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle yuvarlak şekil verin. bol kızgın yağda altın rengini alana kadar kızartın. falafeli ,sarımsaklı yoğurt eşliğinde sıcak olarak servis yapın.
malzemeleri
1 su bardağı haşlanmış nohut
yarım su bardağı köftelik bulgur
1 adet beyaz soğan
3diş sarımsak
yarım demet maydonoz
1 tatlı kaşığı kişniş
1 adet büyük boy yumurta
2 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı susam
2 çorba kaşığı tahin
23 çorba kaşığı galeta unu
1 tatlı kaşığı tuz
yarım paket kabartma tozu

0

falafel köfte (lübnan köftesi) nohut köftesi gibi yöresine göre isim değiştirir. şekli bildiğimiz köfte şeklidir. geleli tarife malzemeleri : 1 su bardağı nohut geceden ıslatılmış yumuşak nohut eğer ıslatamadı iseniz düdüklü tencerede 20-30 dakika kadar kaynata bilirsiniz. göz kararı galeta unu,tahin iki yemek kaşığı kadar, bir adet kuru soğan,çeşitli baharatlar ama olmazsa olmaz olan baharatları içine kesinlikle ekleyiniz. bunlar kişniş,köri ,zerdeçal,reyhan,maydanoz kesinlikle ola-malıdır. saydığım bütün mazemeleri ekleyin robottan geçirin. hamur kıvamına gelince ceviz büyüklüğünde şekil verin ve kızgın yağda kızartın. servis tabaklarında yoğurtla yiyebilirsiniz. köftelerin iyi olması için nohutların kabuklarını alabilirsiniz.lokanta usulu olarak da yanına tahinli sos yapılır.tahinli sos yoğurt tahin ve limon suyu karışımını üzerine dökülme şeklidir. bana sorarsanız en güzel şekli sarımsaklı yoğurt ve marulla olan sunumdur. afiyetler olsun..

1

bir bardak kaynatılmış nohut ince bulgur kırmızı pul biberi kimyon sıvı yağ malzemelerden yapılıyor kısacası arkadaşlar yukarıda tarif verdiği için içerik olmasın diye tarif vermiyorum sadece içinde giden malzemeleri söyledim.

0

tarifi uzun... arkadaşlar anlatmış... ama kısaca yağda kızartılmış sebzeli nohut köftesi diyebiliriz...

0

malzemeler
*bir su bardağı haşlanmış nohut
*bir adet soğan
*yarım su bardağı köftelik bulgur
*3 diş sarımsak
*yarım demet maydonoz
*2 tatlı kaşıgı kimyon
* bir çay kaşıgı kırmızı biber
* 2 çorba kaşıgı tahin

yapılışıı ****
bi kabın içine bulgur koyun ve yarım su bardağı suyumuzu alıp ıslatalım 10 15 dk bekleyeliim başka bi kabın içine bulgur dışındaki bütün malzemeleri koyalım robotumuzla çekelim hepsini daha sonra hazırladıgımız harcı bulgurun içine koyalım 2 saat dinlensin buzdolabında
ortalama ceviz büyüklüğünde parçalar halinde ayırın elinizde yuvarlak şekiller oluşturun ocağa koydugumuz tavada kızan yağa altın rengini alana kadar kızartın isteğe bağlı sarımsaklı yoğurtlu servis edebilirsiniz

0

lübnanda yapılan bir yemek çeşididir püf noktalarına gelince nohutun bir gece önceden ıslanmış olması gerekir bu sayede nohutun nişastası ve gazı çıkar suda bekletilen nohut haşlanmamalı ve mutfak robotuna çekerken püre halinde de olmaması gerekiyor falafeli yerken nohudun tadını alabilmemiz için iri taneli bırakıp ezmememiz gerek

0

soğan ve sarımsağı doğrayın maydonoz vebkişnişlerin yaprak kısımlarını ayırın dahasonra un hariç bütün malzameleri rondoda biraz pütğrlü olacak şekilde geçirin bu karışıma un ekleyip yoğurun sonra ceviz büyüklüğünde toplarbyapınn bir tavada köfteleri kızartın falafel orta doğudan mutfagımıza transfer olmuş bir yiyecektir

1

falafel; lübnan köftesi olarak bilinmektedir. yapımında;
haşlanmış nohut, kuru soğan, 2-3 diş sarımsak, yumurta, un , karbonat, maydanoz , kimyon, kişniş, tuz ve sıvı yağ kullunılmaktadır.
maydanoz sapları ayıklanıp, ayıklanır ve haşlanmış nohut, sarımsak, kuru soğan ile birlikte rondodan geçirilip, yoğurma kabına alınır. üzerine 1 tane yumurta kırılır, un, karbonat, kimyon, kişniş, karabiber ve tuz ilave edilip, iyice yoğurulur. bir saat kadar buzdolabında bekletildikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır. derin bir tavada bol kızgın sıvıyağ ile kızartılır. ve sonra servis edilip afiyetle yenilir.