0

bugün hatay usulü patates yemeği yapıyoruz hemen malzemeleri geçelim 2 su bardağı köftelik bulgur 3 büyük boy patates 2 baş kuru soğan yarım su bardağı sıvı yağ tuz pul biber karabiber 2 yemek kaşığı biber salçası evet hemen yapımına geçiyoruz patates lerimizi derin bir kabın içerisinde haşlıyoruz haşladığımız patatesleri soyup çatal yardımı ile püre haline getiriyoruz bulgurun musun ılık su ile ıslatıyoruz bulgurunu şiştikten sonra üzerine patates püresi ve salçayı ekleyip iyice karıştırıyoruz homojen bir görüntü elde edene kadar karıştırıyoruz daha sonra yarım su bardağı sıvı yağ mısın içerisine incecik doğradığınız soğanları koyuyoruz ve kavuruyoruz soğan larımız kavrulduktan sonra üzerine baharat larımızı ekliyoruz biraz daha kavurduktan sonra ocaktan alıp bulgurun buzun üzerinde koyup yeniden yoğuruyoruz homojen bir biçimde yoğurduktan sonra elinizle şekil verip sunuma hazır hale getiriyoruz afiyet olsun

0

10 çay bardağı ince bulgur 5 tane orta boy patates 2 orta boy soğan 1 bağ maydanoz 2 yemek kaşığı biber salçası 1 tatlı kaşığı pul biber 2 su bardağı zeytinyağı şimdi ise yapılışına geçelim önce patatesi kabuğuyla haşladım soğanı küçük doğrayıp az tuz atıp yağda kavuralım vurunca altını kapatalım mısın bulgura baharatlar ve salçayı atıp biraz ılık suyla sormaya başlayalım bizi yoğururken haşlanmış patatesli rondodan geçirelim biz havanda su dövüyoruz sakız gibi oluyor bu patatesli bulgurlu ekleyip yoğurmaya devam eller yanacak tadı olmaz tabii patatesle yoğurmak zorlaşıyor ama beş dakika sürmez yediğimizde yumuşaksa kavrulmuş soğanı maydanozu ilave edelim küçük yağda irice sıkalım elimizde servise hazır yanında turşu salata ile servis edebiliriz daha fazla yapılacak sanız ölçüsünde şöyle ayarlayın kişi başına 1 küçük çay bardağı bulgur 3 bardak bulgur orta boy patates diğerleri zevkine kalmış ama yağı bol şeker afiyet olsun kendine iyi bak.

1

hatay'ın meşhur bir yemeği olan hatay usulü patates köftesine yapmak benim için kolay bir iş ancak dışarıdan bakıldığında biraz zahmetli görülebilir.
ilk yapmamız gereken şey kaç kişiye yapacaksanız çay bardağı ile ölçüm yaparak esmer köftelik bulgurları yoğurma kabının içine alıyoruz.başka bir tarafta ise yine yapacağımız kişi sayısı kadar orta boy patatesi haşlıyoruz. iyice yumuşamaları lazım. bulgurların üzerine benim az miktarda soğuk su dökerek ıslatıyoruz ve tuz ile kimyon ilave ederek iyice karıştırıyoruz ardından birkaç dolu kaşık acı biber salçası ilave ederek yoğurmaya başlıyoruz. bulgur ve salçalar iyi özdeşleştikten sonra haşlanmış olan patateslerimizi soyuyoruz ve teker teker bulgurların içine alarak elimizle iyice ezdire ezdire yoğuruyoruz. normalde bu haşlanan patateslere havanda ya da robotta iyice geçirip sakız gibi bir kıvama getiriyorlar. ancak ben o şekilde yapmıyorum dediğim gibi bulgurun içine tek tek alarak daha sıcaklarken ellerim yana yana bulgurla birlikte iyice yoğurup o şekilde kıvam almasını sağlıyorum. çünkü patateslerin sıcağı ile bulgurlar çok iyi bir şekilde yumuşuyor ve patateslerle daha iyi özdeşleşerek kıvam alıyor. yoğurma işlemi bittiği zaman başka bir tavada bol yağ içinde soğan kavuruyoruz. içerisine az miktarda tuz katıyoruz.soğan kavrulduktan sonra patates köftemizin içine yağıyla birlikte döküyoruz ve yoğurmaya devam ediyoruz.yoğurma işlemi bittikten köftemiz iyice yumuşadıktan sonra avucumuzun içinde parmaklarımızın şekli çıkacak gibi küçük sıkmalar yapıyoruz. servis tabağına hepsini bitirip koyduktan sonra ince ince kıyılmış maydanoz ile süsleyebiliriz.ayrıca da başka bir tarafta soğan ve kıyma kavurup patates köftelerimizin yanımda servis edebiliriz hatay da bu şekilde yapılıyor ve çok güzel oluyor. yapmayı düşünen kişilere şimdiden afiyet olsun.