0

eveet hanimlar mercimek koftesi gunlerimizin olmazsa olmazlari arasinda gelmektedir. benim ve ailemin bayila bayila tukettigi bir yiyecektir size en guzel tarifi veriyorum hazir misiniz? :):):))

malzemelerimiz
2 su bardagi ince koftelik bulgur
1 su bardağı kırmızı mercimek
2 kuru soğan
1 demek maydanoz
1 demek yesil taze sogan
1 yemek kasigi domates salcasi
1 yemek kasigi biber salcasi
tuz
kimyon
karabiber
pul biber
biraz yag
3 3.5 su bardagi su

hemen yapilisina gelecelim hatunlar :):)

yapilisi
mercimeklerimizi yikayip bir tencere de 3 su bardagi suyumuz ile pişinceye yumusayincaya kadar kaynatilir
pisince icerisine bulgurlarimiz ilave edilir ve 25 30 dakika tencerenin kapagi kapali bir bicimde bekletilir
bu olurken bir yandan kuru soganimizi incecik dograriz bir tavada birazcik yagda pembelesinceye kadar kavururuz kavrulduktan sonra icine salcalarimizi da ilave edip bir miktar daha kavururuz

sonra bulgurumuz da olunca icerisine salcali soganimizi ekleyerek homojen bir bicimde dagilacak sekilde yogururuz icerisine tuz kimyon karabiber ve pul biberimizi de ekleriz tekrar yogururuz

ardindan manydonoz ve yesil soganlarimizi ince ince dograyarak harcimizin icerisine katariz tum malzemeleri esit bir bicimde dagittiktan sonra elinizle sekil verip sunabiliriz

afiyet olsun :):):)

1

mercimek köftesi çok fazlaca yapıp yediğimiz bir köfte türüdür. özellikle misafirleriniz geldiğinde diğer köfte türlerine göre çok daha basit bir şekilde hazırlayarak kolayca ikram edebilirsiniz.
mercimek köftesinin yapmak için , bir su bardağı kırmızı mercimeğin üzerine 2 su bardağı su ilave ederek tencerede haşlıyoruz. mercimekler iyice yumuşayıp açıldıktan sonra içerisine bir su bardağı bulgur ilave ediyoruz ve ocağın altını kapattıktan sonra 20 dakika ile yarım saat arasında bulgurlarında yumuşaması için tencerenin ağzını kapatarak bekletiyoruz.
sonrasında çok ince bir şekilde doğranmış 1 adet kuru soğanı sıvı yağ içerisinde kavuruyoruz ve içerisine biber ve domates salçası ilave ederek kavuruyoruz. dinlenmiş olan mercimek ve bulguru genişçe bir yoğurma kabının içerisine alarak üzerine kavurduğumuz soğan ve salçayı ilave edip yoğurmaya hepsi birbiriyle güzelce harmanladıktan sonrahepsi birbiriyle güzelce harmanladıktan sonra köftenin içerisine baharatlarını ve tuzunu da ekleyerek bir süre daha yoğurmaya devam ediyoruz ve son aşamada çok ince bir şekilde kıyılmış taze soğan ve maydanozları da ekleyerek çok fazla mıncıklamadan biraz daha karıştırıyoruz. köftemiz hazır olduktan sonra avucumuzun içerisinde parmaklarımızla şekil vererek bir servis tabağına hepsi bitene kadar yerleştiriyoruz. bütün köfteler hazır olduktan sonra yeşillik ve ayran ile servis edebilirsiniz.

0

mercimek köftesi: iki su bardağı köftelik bulgur sıcak suyla ıslatılır, ardından 1 su bardağı haşlanan mercimekler bulgurun içerisine boşaltılır. biraz soğuyunca yoğurulması için bir kaba alınır. bir büyük soğan doğranıp sıvı yağla kavrulur üzerine 2 yemek kaşığı salça konur. domates veya biber isteğe göre karıştırabilirsiniz, daha sonra bunlarda bulgur üzerine eklenir. yoğurulmaya başlanır. biraz sarımsak rendelenebilir, yarım demet maydanozu doğrayın, nane, karabiber ve pulbiber de ekleyip iyice yoğurun kıvama gelince şekiller verin mercimek köftesi hazır. kara mercimekle yapan da var kırmızı mercimekle de önemli olan onların piştiğinden emin olmak. kara mercimek biraz daha geç pişiyor çünkü.

0

mercimek
köftelik bulgur
maydanoz
soğan
sıvı yağ gibi malzemelerden oluşan çok lezzetli bir yemektir.